Introducere în lumea simplității.

În ultima perioadă se poate observa o creștere a interesului pentru amenajările bazate pe filosofiile chinezești sau japoneze. Aceste principii, deși diferite în esența lor, reușesc să vină în ajutorul nostru, pentru a crea locuințe cât mai echilibrate și care devin extensia personalității noastre.

sursă: ignant.com

sursă: ignant.com

Feng-shui și wabi-sabi. Filosofiile unui spațiu în armonie cu tine .

Feng-shui este o artă străveche chinezească care studiează energia vitală - QI, ce ne înconjoară. Traducerea literală este vânt și apă, iar în spatele acestei filosofii se află un sistem care ne ajută să corectăm și să echilibrăm fluxul de enegie din locuințele noastre, dar să și trăim în armonie cu spațiul interior. Feng-Shui constă într-un amestec de știință, artă, teoria culorii, psihologia mediului și interacțiunea umană. În plus, acesta ajută la creșterea gradului de conștientizare a impactului mediului înconjurător asupra vieții și oferă anumite instrumente și metode prin care putem transforma mediul într-unul favorabil nouă.

În Feng-shui, toate obiectele plasate într-un spațiu conțin energia Qi, astfel acestea ne afectează în mod direct emoțiile.

Principalele elemente prezente în feng-shui sunt – lemn, foc, pământ, metal și apă. În funcție de plasarea acestora, reușim să obținem un spațiu în care energia circulă armonios și ne ajută să ne echilibrăm emoțional. Fiecare element are o formă și o culoare corespunzătoare și toate reprezintă anumite emoții. De exemplu, dacă simțim anxietate la locul de muncă, Feng-shui recomandă să punem accent pe prezența elementului apă, deoarece apa ne ajută să ne relaxăm și oferă inspirație. În cazul în care spațiul nu permite montarea unei fântâni sau unui acvariu, o alternativă bună sunt accentele de albastru închis sau negru care se pot regăsi pe pereți sau în obiectele decorative, deoarece aceste culori Feng-shui sunt asociate cu apa.

În timp ce filosofia chinezească conține un set de reguli care sunt bine de respectat pentru a obține ceea ce ne dorim, japonezii ne invită să ne lăsăm conduși de intuiție și de frumusețea imperfecțiunilor. Dacă Feng-shui ne arată cât de importantă este bunăstarea spațiului interior și cum ne afectează mediul în care trăim, dar și cum să amenajăm un spațiu pentru a ne echilibra emoțional, Wabi-sabi ne învață să privim în interiorul nostru și să adoptăm o stare de spirit în care imperfect, incomplet și impermanent sunt calități.

Wabi – sabi este conceptul japonezilor ce provine din ceremonia ceaiului. Inițiatorul filosofiei wabi-sabi este Sen no Rikyu, care prin vasele de servire a ceaiului și simplitatea și profunzimea ceremoniei în sine, dorește să ne arate că în viață avem nevoie doar de lucrurile esențiale și care ne aduc fericire și că imperfecțiunea chiar are frumusețea ei. Wabi înseamnă eleganța traiului simplu, în armonie cu natura, iar Sabi semnifică acceptarea impermanenței lucrurilor și frumusețea transformării acestora în timp. Chiar dacă Wabi-sabi este mai degrabă un stil de viață, conceptul a fost introdus și în amenajările interioare. Acesta încurajează la crearea unor spații simple și în conexiune cu elementele naturale. Caracteristici precum lumina naturală și întoarcerea la natură, obiecte handmade, autenticitatea și simplitatea amenajărilor și o bună organizare a lucrurilor, sunt doar câteva care definesc această cultură.

Nu este greu să creăm un spațiu armonios și echilibrat, lăsându-ne insirați din principiile acestor două culturi. Astfel, reușim să creăm și să menținem o energie benefică spațiului interior, într-o varietate de moduri subtile. Am citit printre rânduri și m-am gândit : de ce nu ar putea fi spațiile amenajate în baza ambelor culturi, așa că am ilustrat elementele importante pentru o amenajare feng-shui, într-un stil wabi-sabi. Creându-se astfel amenajări cu accent pe echilibru, exprimarea prin materiale și introducerea luminii și naturii în interior.

 

Procesul de decluttering.

Vizibil sau nu, un spațiu aglomerat, dezordonat și dezorganizat influențează foarte mult starea de spirit și contribuie la cumularea de energie negativă. Pentru a rezolva acest lucru, este necesar ca fiecare obiect din locuință să aibă un scop bine definit. Dacă un lucru nu mai are nicio semnificație sau atribuție, înseamnă că nu mai avem nevoie de acesta și este momentul să iasă din casă. Pot fi haine pe care nu le-ai mai îmbrăcat în ultimul an, cadouri care nu îți plac sau nu au vreo folosință, dispozitive care nu mai funcționează sau lucruri pe care le păstrezi pentru orice eventualitate. Procesul de decluttering poate fi uneori foarte emoțional, dar are ca rezultat o reducere a cantității de lucruri și crearea unui sentiment eliberator atât pentru tine, cât și pentru locuința ta.

Vezi articolul #stămacasă pentru mai multe sfaturi în procesul de decluttering.

sursă: ignant.com

sursă: ignant.com

sursă: pinterest.com

sursă: pinterest.com

Lumina.

Lumina și ventilarea naturală stau la baza realizării unei energii benefice spațiului, așa că acestor doi factori, ar trebui să li se acrode prioritate.. Lumina naturală este cea mai puternică formă de energie și are o influență dominantă asupra căldurii și calității atmosferei dintr-o încăpere. De asemeneaa este important să ținem cont de felul în care spațiul este luminat natural și de relația pe care lumina o creează cu piesele de mobilier sau obiectele așezate.

Cu toate acestea, o iluminare corectă este realizată și prin utilizarea iluminatului artificial. Fiecare cameră, în funcție de destinația ei, are nevoie de o cantitate diferită de lumină. De exemplu, dormitorul are nevoie de o lumină estompată și liniștitoare, iar în camera de zi este nevoie de un iluminat mai puternic, pentru a încuraja socializarea și comunicarea reciprocă. În orice caz, este bine să avem în fiecare încăpere un iluminat de 3 tipuri : ambiental, de lucru și de accent.

Atmosfera casei se poate împrospăta și cu ajutorul odorizantelor sau plantelor care au și rolul de a purifica aerul. Însă nu trebuie să uităm niciodată de ventilarea regulată a spațiului.

 

Natura.

Natura este elementul prin care se creează o legătură între lumea dinăuntru cu cea de afară. Integrarea elementelor naturale precum plante, lemn, pietre, decorațiuni, texturi și culori ce inspiră natura duc la o amenajare plină de calm. Prezența florilor proaspete revigorează energia spațiului, iar decorațiile lucrate manual contribuie la autenticitatea amenajării.

Mirosul.

Folosind energia fină a parfumului, se creează un sentiment de confort și se obține o emoție. Deoarece parfumul este un agent foarte puternic în Feng-shui, acesta poate fi folosit în diverse scopuri. De exemplu parfumul de lavandă și mușețel este utilizat pentru relaxare, iar cel de lămâie și eucalipt pentru trezirea simțurilor. Este important să știți că parfumurile sintetice nu au același efect, în comparație cu uleiurile esențiale naturale. Scopul final fiind acela de a crea o senzație de prospețime și confort.

Culorile.

Este dovedit științific că prezența culorii influențează mult starea noastră psihică. Culoarea este una dintre cele mai simple modalități de a schimba energia din casă, și este recomandat să o folosim în funcție de destinația încăperii și de sentimentul pe care dorim să îl creăm. Atunci când alegeți o culoare, este necesar să fiți atenți la două lucruri importante - calitatea luminii și modul cum cade aceasta în cameră. Culorile pot fi exprimate prin finisajele pereților, lucrări de artă, fotografie, tapet sau diverse obiecte decorative.

sursă : ignant.com

sursă : ignant.com

Reguli pentru fiecare cameră.

sursă: pinterest.com

sursă: pinterest.com

Intrarea principală

Se spune că intrarea în casă definește prima impresie despre tine. Și atunci, ce impresie vrei să lași? Intrarea ar trebui să fie îngrijită, simetrică și atrăgătoare. Conorm principiilor Feng-Shui, energia Qi intră pe aici și apoi ajunge în restul spațiului. Pentru a face intrarea cât mai atractivă, alegerea unui covor estetic și îngrijit este un început minunat.

De cele mai multe ori locuințele de bloc se bucură de un hol lung și îngust, care devine o combinație de energie haotică obositoare și deloc primitoare. Însă există modalități de a atenua și a schimba această energie - printr-o Iluminare bună și decorațiuni de perete. În cazul tablourilor, acestea ar fi bine să fie aranjate ca într-o galerie, dacă este posibil pe ambii pereți, pentru a crea un flux natural și o aventură vizuală.

.

Living

Amenajarea livingului poate fi uneori o provocare, deoarece este necesar să se creeze un spațiu care să fie primitor și practic. Este important să știi încă de la început ce nevoi și funcțiuni trebuie să împlinească această încăpere și cum delimitezi zonele. Acest lucru va servi drept ghid atunci când alegi tipul și cantitatea de mobilier. Poziționarea mobilierului trebuie să ofere acces facil atunci când traversezi încăperea. O altă parte foarte importantă pentru crearea unei energii bune în camera de zi, este iluminatul și stratificarea acestuia. Cu o combinație de iluminat ambiental, de lucru și de accent, calitatea energiei poate fi reîmprospătată și ajustată. Când vine vorba de accesorii decorative, livingul este un spațiu excelent pentru a adăuga lucruri importante ție. Obiectele care îți aduc un zâmbet pe față, care au o valoare sentimentală.

 

Dormitorul.

Conform principiilor Feng-Shui, dormitorul aparține trinității celor mai importante camere din casă, alături de bucătărie și baie. Având în vedere rolul important pe care îl joacă și faptul că ne oferă oportunitatea de a ne odihni/relaxa, aceasta ar trebui să radieze o energie hrănitoare și liniștitoare. Este bine să nu existe în dormitor dispozitive electronice sau echipamente pentru exerciții fizice. Detaliile de bază ale unui dormitor bine echilibrat sunt o saltea bună, o tăblie fermă și așternuturi de calitate din materiale naturale. Un alt plus extraordinar este covorul. Covorul absoarbe undele sonore și calmează energia din cameră, contribuind la crearea unei atmosfere relaxante.

Bucătăria.

Bucătăria are o mare influență pentru sănătatea și bunăstarea noastră și contribuie la susținerea unei vieți echilibrate. Ca și în cazul celorlalte încăperi, și aici avem nevoie de mai multe tipuri de iluminat, pentru a reda sentimentul de încăpere aerisită și curată. Prezența electrocasnicelor și mobilierului liniar, poate uneori induce o senzție de austeritate, însă acest lucru poate fi estompat prin așezarea unei plante/suport cu ierburi aromate, un castron cu fructe sau o vază cu flori. De asemenea, foarte important în bucătărie, este ergonomia încăperii, care contribuie la eficientizarea circulației, dar și facilitează utilizarea electrocasnicelor și spațiilor de depozitare.

 

Baia.

Baia este și ea una dintre cele mai importante trei încăperi din locuință. Deoarece poate avea uneori o energie solicitantă, nu ar trebui nicidecum neglijată. Baia trebuie să fie curată, fără umezeală și bine luminată. Se recomandă ca ușa băii să fie mereu închisă și capacul de toaletă lăsat jos. Adăugarea de plante care purifică aerul și care sunt resistente la umezeală plus o lumină de accent - contribuie foarte mult la crearea unei băi primitoare șo care oferă senzația de intimitate. Apoi, lumânările ca o altă sursă de lumină este un alt beneficiu pentru o atmosferă plăcută în baie. Alegerea odorizantului potrivit este, de asemenea, o alegere importantă.


Chiar și schimbările subtile în baza acestori principii, pot contribui cu mult la confortul tău și al locuinței.

Eu îți pot fi alături în acest proces și îți pot spune care sunt energiile pozitive și negative conform Feng Shui din casa ta și ce poți face în privința lor.

Mereu aici,

Andra