#stămacasă

Este important ca în această perioadă, și nu numai, să ne simțim confortabili și în siguranță acasă, atât pentru starea noastră de sănătate, cât și pentru cei dragi. O multitudine de studii psihologice dovedesc că atunci când avem confortul căminului asigurat, putem să gestionăm mult mai bine grijiile cotidiene, să fim mai productivi și mai satisfăcuți. The Interior Instinct Studio oferă sfaturi și consultanță pentru cei care sunt pregătiți să facă schimbări în casă, urmând câteva reguli simple și cu un buget minim.

4.jpg

Suntem spațiul în care trăim.

Un lucru este cert. Locuințele noastre influențează modul în care trăim, dar în aceeași măsură și noi le influențăm pe ele prin alegerile noastre și modul de viață pe care îl adoptăm. Casele devin cu timpul un sanctuar și ajung să ne cunoască adevărata personalitate. Aici arhivăm toate momentele, fie bune sau rele, din viața noastră. Este locul în care ne scriem poveștile, în care ne retragem după o zi grea și în care ne regăsim echilibrul și puterea de a o lua de la capăt în fiecare dimineață. Acasă decidem când este momentul să facem unele modificări, ca aceasta să ne susțină într-o nouă etapă a vieții. Aprecieaz-o, curăță-o și locuiește-o cu respect, pentru ca ea să te protejeze așa cum se cuvine și să îți ofere oaza de liniște.

Prin #stămacasă te invit să începi un proces cu tine și casa ta, acum că ai mai mult timp la dispoziție să vă cunoașteți mai bine . Am creat o formulă simplă - cei 4 R - care se bazează pe conceptul wabi-sabi . Nu este o inginerie, nu este ceva complex, nu am reinventat roata. Este doar o selecție de sfaturi și pași de care eu țin cont și care te pot ajuta să-ți simplifici viața de acasă.

Iar The Interior Instinct Studio îți stă mereu la dispoziție pentru consultanță sau dacă ai nevoie de încurajare în timp ce muți mobila prin casă.

Reconfigurare.

Putem citi o persoană și atunci când vedem modul în care are amenajată locuința. Etnosociologii ne spun că locuința este cea care se mulează pe spiritul nostru și că ajungem să depindem de locul în care trăim. Astfel locuința nu ar trebui să fie o sursă de griji și muncă suplimentară. Ba din contră, aceasta ar trebui să ne redea energia și relaxarea după o zi grea.

Funcționalitatea și fluiditatea unui spațiu sunt doi termeni fundamentali în designul interior, care la nivel psihologic ne ajută să privim mai relaxați orice situație. Și pentru ca locuința să funcționeze la adevăratul ei potențial, de cele mai multe ori este nevoie să o reconfigurezi în funcție de nevoile tale și a celor care locuiesc cu tine.

Un prim pas în reconfigurarea unui spațiu este să trasăm, chiar și mental, zonele de care considerăm că avem nevoie. Ca idee, principalele zone într-o locuință sunt : zona de lucru, zona de relaxare, zona de dormit, zona de gătit și luat masa. Iar înainte să te apuci să tragi de mobilă, trebuie să mai ții cont de un alt factor important - delimitarea zonelor. Acest lucru îl poți face prin poziționarea corpurilor de mobilier, a covoarelor sau alte decoruri.

Scenariu : În aceeași cameră ai zona de lucru, dar și de relaxare. Cele două pot fi delimitate estetic printr-un corp cu rafturi, astfel creezi intimitate în ambele cazuri.

Traseul și spațiile libere pe care le lăsăm joacă un rol foarte important în amenajare. Locuința trebuie să respire, așa că este necesar să lăsăm suficient spațiu pentru a ne mișca, să facem în așa fel încât să eliminăm toate obstacolele care percepute la nivel inconștient ne transmit starea de claustrofobie și disconfort.

Depozitarea în dulapuri integrate evită dezordinea și adăugarea exesivă de alte piese de mobilier ( dulăpioare, comode, etc). Acestea trebuie să fie compartimentate în funcție de nevoi și să contribuie la păstrarea ordinii în casă. Corpurile pentru depozitare trebuie gândite practic și amplasate în imediata apropiere a funcției corespunzătoare - astfel reducem timpul pierdut căutând diverse lucruri. Pentru o mai bună sortare a lucrurilor, un criteriu de luat în seamă este frecvența și accesibilitatea spațiului de depozitare. Obiectele pe care le folosești cel mai des pot fi depozitate în locuri accesibile, iar cele folosite mai rar pot fi depozitate pe rafturile mai înalte sau pe fundul dulapului. De asemenea, poți organiza spațiile de depozitare în funcție de categorii.

Organizarea și delimitarea zonei de lucru este necesară pentru a ne putea concentra mai bine la muncă. Factorii de care trebuie să ții cont atunci când organizezi un spațiu de lucu acasă sunt - lumina, zgomotul, intimitatea, ergonomia ( un scaun comod și o masă la înălțimea adecvată) și estetica. Așa că înainte de a începe, gândește-te ce loc din casă îndeplinește aceste condiții. Studiile arată că suntem cu 33% mai productivi, atunci când avem o zonă de lucru personalizată pe gustul nostru, dar totodată starea noastră este influențată de tot ce ne înconjoară și orice aglomerare sau nepotrivire cromatică ne poate perturba. Așa că, cu cât amenajarea este mai simplă, cu atât putem fi mai eficienți.

Un sfat de la un profesionist în lucrul de acasă, învață să delimitezi orele de lucru cu cele de relaxare, trasând câteva reguli simple de urmat, cum ar fi : creează-ți o rutină de dimineață, stabilește-ți programul de lucru ( un trick simplu este ca atunci când ai laptopul pe birou este timpul de lucru, iar când îl ții în poală este timpul ptr relaxare), ține cont de pauze și nu uita să te schimbi de pijamale.

 

Reorganizarea și reducerea lucrurilor.

Este dovedit științific că procesul de decluttering ne ajută să ne eliberăm mintea, dar să și salvăm timp și bani. Trăim în orașe supraglomerate, mult prea zgomotoase, cu multe culori și atracții. Suntem puși în fața multor variante tentante și la prețuri accesibile, care ne fac să cumpărăm impulsiv. Toate acestea ducând doar la un buzunar gol și o casă plină cu nimicuri, pe care de cele mai multe ori uităm să le folosim. Simplificând spațiul interior, debarasându-ne de tot ceea ce nu ne folosește, este ca un detox, după o lungă perioadă de alimentație proastă. Renunță la tot ce nu funcționează bine și păstrează doar lucrurile care îți hrănesc sufletul și îți satisfac nevoile. Nu trebuie să îți faci griji că încăperile ar deveni prea goale și sobre, căci prin accesorii, materiale în culori calde și prietenoase la atingere, plante, uleiuri parfumate - căminul tău poate deveni extrem de luxos. Totodată, simplificarea locuinței ne ajută să ne limpezim mintea și să scăpăm de momentele de anxietate din viața noastră.

Renunță să păstrezi lucurile bune ptr momente speciale, faptul că ești acum în viață și te poți bucura de obiectele pe care le deții este cu totul și cu totul un moment special.

Conceptul wabi-sabi al japonezilor, ne arată că odată ce începem să renuțăm la tot mai multe lucruri materiale, ne detașăm de pattern-uri și gânduri negative, de sentimentul de insuficiență, de atașamentul emoțional față de versiunile noastre vechi și de principii de viață care nu sunt conectate cu cine suntem de fapt.

Atunci când realizăm că suntem perfecți - imperfecți, că avem voie să greșim, și începem să ne acceptăm pe noi înșine - nevoia de a deține tot mai multe lucruri devine aproape inexistentă, căci la nivel subconștient nu mai simțim impulsul de a arăta o față pe care nu o avem. Liniștea și fericirea nu se află în cumpărăturile excesive, ci în interiorul nostru. Astfel, reușim să aducem și în casele noastre simplitatea de a trăi așa cum suntem - perfecți - imperfecți. O casă amenajată după principiile wabi-sabi devine un spațiu relaxant și primitor care aspiră la o viață liniștită alături de cei dragi.

Condusă de principiile wabi-sabi și din dorința de a inspira tot mai mulți oameni în adaptarea unei vieți simple, în care primează momentele petrecute acasă și detaliile fine din amenajarea acesteia, am creat câțiva pași simpli care te pot ajuta în reorganizarea și reducerea lucrurilor din casa ta.

Simplificarea și organizarea spațiului.

Statisticile spun că în medie, o familie de 2 persoane cară după sine 3 tone de obiecte nefolositoare atunci când se mută dintr-o casă în alta. Mulți dintre noi simțim nevoia să păstrăm obiecte pe care credem că le vom folosi la un moment dat. Însă, dacă nu avem lucrurile bine organizate, ajungem să nu găsim niciodată acel lucru de care știm cu certitudine de existența lui. Moment în care se instalează frustrarea și disconfortul în propiul cămin.

Spațiile de locuit devin din ce în ce mai mici, iar depozitarea ajunge să devină o adevărată provocare care poate fi destul de costisitoare. La un calcul scurt, depozitarea hainelor în exces ocupă în medie 2 metri pătrați, pe lângă aceasta se adaugă și depozitararea bagajelor, echipamentelor, uneltelor, obiectelor din bucătărie, documentelor și alte lucuri. Astfel ajungem să folosim în medie 10 metri pătrați de depozitare cu costuri care se pot ridica și la 20.000 euro. Și atunci, nu este mai eficient să începem să reducem din lucrurile pe care le deținem ?

A simplifica înseamnă pâna la urmă a înfrumuseța. Un prim exercițiu simplu în simplificarea spațiului este să iei toate lucrurile dintr-o încăpere și să le așezi în afara razei vizuale timp de câteva ore sau zile. Atunci vei știi exact ce îți lipsește cu adevărat și ce nu. Prin acest exercițiu îți va fi mult mai ușor să iei o decizie și să te detașezi emoțional de lucrurile fără valoare. Plus că spațiul liber stimulează creativitatea.

Iar acum să trecem la treabă.

  1. Inspirându-ne din metoda gurului în organizare Marie Kondo, poți începe să întocmești o listă cu lucrurile din casă, împărțite pe categorii ( cărți, jucării, haine, veselă, etc ). Apoi în baza vechimii, frecvența utilizării și volumului ocupat, poți începe să sortezi fiecare categorie în parte. Alege să păstrezi doar ce ai nevoie cu adevărat sau lucruri care au o valoare sentimentală semnificativă.

    Trick când ești indecis asupra păstrării unui lucru, întreabă-te de cât timp nu l-ai mai folosit. Iar dacă răspunsul este mai mult de un an, atunci este momentul să iasă din casă.

    Putem să ne lăsăm inspirați din modul în care ne organizăm fișierele pe calculator și atunci când organizăm lucrurile în casă și viață. O bună organizare a lucrurilor și o amenajare corectă, te salvează de mult timp pe care îl aloci ordinii. Nu lăsa în dormitor un scaun gol, dacă nu are nicio funcțiune. Acesta va fi un motiv să-ți arunci toate hainele pe el și nu să le pui direct la spălat sau în dulap. Orice lucru care nu este la locul lui, le atrage și pe celelalte ca un magnet, iar atunci casa devine un spațiu haotic.

  2. Sortarea documentelor în 3 categorii - a) de rezolvat - așează-te și rezolvă toate hârtiile cât mai repede b) de arhivat - arhivează doar ce este absolut necesar, în rest poți scana și arhiva în calculator. c) de aruncat - nu uita să reciclezi. Apoi pune toate necesare într-un dosar și așează-l undeva la îndemână, iar restul aruncă la gunoi. Stabilește o zi din săptămână în care să repeți această acțiune.

  3. Ia în considerare ce poate fi înlocuit sau eliminat de tehnologie - de exemplu păstrează doar câteva albume dragi cu fotografii, iar restul salvează în calculator.

  4. Păstrează doar câteva din lucrurile care țin vie o memorie sau îndeplinesc anumite nevoi și care reușesc să redea autenticitate spațiului. Renunță la seturi întregi de veselă pe care nu le vei folosi niciodată.

Implică-i și pe cei cu care locuiești. Tratează acest proces ca pe un joc.

Nu uita în cele din urmă, să faci ordine și în geantă/portofel. Sunt lucrurile pe care, cel mai probabil, le vezi mai des decât locuința.

Focusul principal este ca locuința ta să devină antistresul orașului.

Armonia spațiului

Nu trebuie neapărat să adoptăm un mod de viață minimalist, dacă nu ne simțim conforabili cu acesta. Dar crearea unui spațiu compact, confortabil și practic poate face minuni. Pentru a oferi spațiului o senzație de ordine și armonie, este recomandabil să păstrezi o linie cromatică și câteva texturi naturale.

Dr. Prof. în istoria arhitecturii Teruaki Matsuzaki a spus că spațiul interior este creat pentru a trăi în el și a fi folosit la adevăratul său potențial, iar dacă acesta nu împlinește cele două condiții, atunci devine un eșec. Totodată, Matsuzaki a trasat principalele caracteristici în arhitectura japoneză, care pot fi împrumutate și implementate cu ușurință în casele noastre: - natura și relația interior -exterior ; un sens al frumuseții ; jocul de lumini și umbre ; o selecție atentă pentru materiale, texturi, paletă cromatică, mirosuri și conceptul mai puțin pentru mai mult.

Cum putem intrgra toate acestea în casele noastre ? Simplu. Putem lăsa locuința să respire prin reducerea lucrurilor și păstrarea ordinii. Putem crea relația interiorului cu exteriorul prin plante, texturi de lemn, textile naturale( in, bumbac,etc). Ne putem decide ce lucruri considerăm că înfrumusețează spațiul și să le integrăm. Putem să fim conștienți de jocul de umbre pe care lumina zilei le lasă într-un colț al casei și să-l punem în valoare. Putem fii mai atenți cu ce alegem să păstrăm, astfel încât să rămânem doar cu ce ne satisface și ne folosește cu adevărat.

Următorul exercițiu te ajută să aduci armonia în casă, dar să îți și definești mai bine viziunea asupra locuinței tale. Este important să tratezi fiecare cameră pe rând. Astfel riști să creezi haos în casă, care îți poate crește nivelul de stres și anxietate.

Începe prin a :

  • scoate tot ce e pe jos ( covoare, carpete, cutii, etc )

  • scoate toate lucrurile din biblioteci/rafturi/ alte depozitări care sunt în raza ta vizuală

  • scoate tot de pe pereți ( tablouri, ceasuri, decorațiuni, etc )

După ce ai reușit să scoți tot, rămâi în cameră și pune-ți următoarele întrebări apoi reflectează asupra primului răspuns instinctiv :

  • Cum aș vrea să mă simt în această cameră ? Ce cromatică m-ar ajuta să mă simt în acest fel ?

  • Ce îmi place la această cameră goală? Dintre toate sentimentele pe care la am acum aici, ce mi-ar plăcea să păstrez și să integrez ?

  • Ce pot face diferit pe pereți ?

  • Cum pot aranja mobila ca să eficientizez spațiul ? Este mobila potrivită pentru acestă cameră?

  • Din obiectele deja existente în casă, care pot aduce ceva special și se potrivesc în această cameră ?

  • Cum pot integra relația cu natura în această cameră ( texturi, plante, culori) ?

  • Dacă îmi plac cărțile, cum le pot aranja cât mai estetic și să nu dea senzația de aglomerare ?

După ce ai răspunsul la aceste întrebări, uite-te peste obiectele pe care le-ai scos din cameră și împarte-le în două categorii - folositoare vs. nefolositoare. Apoi începe să amenajezi încăperea.

Ia o pauză și treci în următoarea cameră!

Acest exercițiu te ajută și te inspiră să te cunoști pe tine și casa ta, iar când te hotărăști să renovezi, nu o să mai ai nevoie să întorci internetul pe dos în căutarea unor poze inspiraționale. Răspunsul va fi la tine și colaborarea cu un specialist va deveni mult mai ușoară și de efect.

Atenția la detalii

Nu este suficient să avem un număr mic de lucruri frumoase și calitative. Trebuie să știm și cum să le acordăm atenție, cum să le punem într-o lumină bună și cum să le arominizăm între ele, astfel încât să alcătuiască un întreg, și anume - acasă.

Un obiect este frumos doar atunci când este pus în valoare, când creează o armonie cu celelalte obiecte. Căci simplitatea se rezumă la o armonie între obiecte puține, dar indispensabile. Gândește-te la micile detalii care îți bucură viața și cele 5 simțuri și care ți-ar plăcea să le ai în casă. Fie că este vorba despre o vază cu florile preferate, un mic aranjament pe care l-ai făcut pe un raft, o lumânare parfumată sau un aromatizor.

Atenția la detalii încă de la intrarea în locuință oferă oricui pășteste pragul sentimentul de confort, bună-stare și intimitate. Intrarea trebuie să fie mereu primitoare și ordonată, eventual decorată fie cu un vas cu flori, o oglindă, un tablou sau alte obiecte de care te poți bucura de cum intri în casă.

9.jpg
 
 
10.jpg

Reutilizare.

Gândește creativ și dincolo de utilizarea inițială a unui obiect din locuința ta. Dacă printre lucurile tale se află acel ceva care are un anume potențial de transformare, atunci tranformă-l. Reutilizează-l. Oferă-i șansa de a avea altă semnificație pentru tine. Oricând un covor cu motive orientale poate deveni un decor pentru perete.

Se află multă frumusețe în lucruri banale.


Și nu uita, eu sunt mereu aici înarmată cu sfaturi și idei.

Mult spor, Andra